Ekranlardaki Sahte Yumrukların Arka Planında Yatan Sırları Öğrenince Oyuncuları Tebrik Etmek İsteyeceksiniz!

Bir taraftan iç sesimiz, “İnsanların işi bu! Elbette gerçekçi olacak” dese de öte yandan da izlediğimiz sahneler karşısında olan bitenin gerçek olmadığına inanmakta zorluk çekeriz.

Peki sahte yumrukların bu kadar gerçekçi görünmesinin sırrı nedir?

Bir film veya dizi sahnesini en temel düzeyde analiz etmek için bir yumruk hayal edelim.

Öncelikle ikna edici bir yumruk atmanın anahtarı, her iki tarafında iş birliği içinde olmasıdır. Eğer yumruğu atan kişi bunu kusursuz bir şekilde yaparsa fakat yumruğu karşılayan kişi zayıf bir tepki verirse darbe başarısız olur.

Etkileyici ve aynı zamanda inandırıcı bir sahne yaratmak için her iki tarafın da olağanüstü bir performans göstermesi, hata yapmaması ve rollerine tam anlamıyla bağlı kalması oldukça önemlidir.

Bu noktada göz önünde bulundurulması gereken bir detay daha vardır.

Aksiyon sahneleri esnasında oyuncuların ve dublör sanatçılarının genellikle birbirleriyle fiziksel temastan kaçınması gerekir. Eğer “aksiyonu üst üste koymak” tekniği kullanılmazsa söz konusu yumruk, sahteliğini ele verir.

Bu endüstri terimi ise kamerayı tabiri caizse kandıracak şekilde ilgili kişilerin hareketlerini ve konumlarını katlandırma yöntemini ifade eder. Yani aksiyon üst üste konulmadıkça oyuncular arasındaki mesafe belirginleşir ve inandırıcılık kaybolur.

Ayrıca kamerayı stratejik olarak konumlandırarak ve kameradaki boşlukları ayarlayarak yakın bir etkileşim yanılsaması yaratılabilir.

Fakat özellikle ağır çekim gerektiren bazı sahnelerde, gerçek temas gerekebilir.

Bu sahnelerde darbeyi alan taraf, yumruğun gücünü karşılamada önemli bir rol oynar. Küçük bir darbe, minimal bir tepkiye sebep olabilirken daha ciddi bir darbe ise dramatik bir düşüşe yol açarak yumruğun daha güçlü görünmesine neden olur.

Bununla birlikte yumruğun etkisiyle yere güvenli bir şekilde düşebilmek de başlı başına bir beceri gerektirir çünkü yumruğu karşılayan kişi, vücuda gelen darbeyi kademeli olarak ve başarılı şekilde absorbe etmelidir.

Ayrıca çekim sonrası, isabetlerin etkisini arttırmak için ek hileler kullanılır.

Yapımcı, yumruğun temas etmesi gereken kareleri keserek izleyicinin beyin boşluğunun dolmasını sağlar ve bu sayede daha güçlü bir vuruş algısı yaratılır. 

Özetle bu teknikler sayesinde hem set sırasında hem de çekim sonrasında seyirci, sert aksiyon yanılsamalarına kapılırken oyuncuların da güvenliği ön planda tutulmuş olur. 

Kaynaklar: Vox, Business Insider

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir