Özel Okullarda Fahiş Ücret Artışları Tartışmalara Yol Açıyor
Özel okullarda yaşanan yüksek ücret artışlarına ek olarak velilerin karşılaştığı ek masraflar da gündemde yer almaya devam ediyor. İzmir’de bir özel okul, yemek ücretini ödemeyen bir öğrencinin bursunu düşürünce emsal bir kararla karşı karşıya kaldı. Okul, alınan yemek ücretini faiziyle geri ödemeye mahkum edildi. Bu duruma dava açan bir anne, ailelerin haklarını savunmaktan vazgeçmemeleri gerektiğini vurguladı.
Menemen ilçesinde bulunan özel bir okuldan 4 yıl önce yüzde 75 burs alan bir öğrencinin annesi Rahşan Aygörmez, oğlunun 8. sınıfta okurken yemek hizmeti almak istemediklerini okul yönetimine iletti.
Başlangıçta reddedilen talep, daha sonra kabul edildi. Ancak bu kabul sonucunda Aygörmez’in oğlunun yüzde 75 bursu “finansal indirim” adı altında yüzde 25’e indirildi ve fazladan ödediği ücretin iadesi için Çiğli İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu.
Faiziyle Birlikte İade Kararı
Heyetin Aygörmez’in başvurusunu kabul etmesinin ardından özel okul, bu karara itiraz etti. Ancak İzmir 5. Tüketici Mahkemesi, tüketici Aygörmez’i haklı buldu ve fazladan ödediği 27 bin 438 liranın iadesine karar verdi.
Anne Aygörmez, okulun hakem heyetinin kararına itiraz ettiğini ve mahkemede savunma yaptıklarını belirtti. Sonuç olarak mahkeme kendilerini haklı buldu ve Aygörmez, “Uzun süren bir sürecin ardından maddi kayıplarımızı faiziyle birlikte geri aldık.” dedi.
“Aileler Haklarını Savunmaktan Çekinmesin”
Haklarını aramaktan asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Aygörmez, “Aileler, haklarını aramaktan kesinlikle vazgeçmemeli. Mahkeme süreci gerekiyorsa mahkeme süreci olsun. Sonunda umarım lehlerine bir sonuç alırlar. Endişe etmemeleri gereken bir durum varsa da çocuklarına uygulanabilecek herhangi bir baskı veya mobbing olmayacaktır.” şeklinde konuştu.
Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Mustafa Kaptan da özel okullarda eğitim ücretlerinin belirlenmesi konusunda yönetmeliklerin olduğunu hatırlattı.
Yönetmeliğe göre artış miktarının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandığını belirten Kaptan, “Sözleşmede belirlenen bir ücret olduğu durumda mahkemenin kararı hukuka uygun olacaktır çünkü yasalarda açık bir şekilde belirtilmiştir.” şeklinde konuştu.
“Velilerin onayı olmadan, kurum kırtasiye, eğitim, yemek gibi hizmetleri sunamaz. Ancak velilerin onayı olduğunda belirlenen bir tutar olacaktır. Talep edilmeyen bir hizmet varsa ve bu hizmet dayatmayla veya yüksek bir ücretle sunuluyorsa ortada bir adaletsizlik vardır. Bu adaletsizlik giderilmiş olacaktır.” diyen Kaptan, tartışmaları noktaladı.